РОКИТНЯНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

Київська область, Рокитнянський район

НАШ «ДРУГИЙ ХЛІБ» – КАРТОПЛЯ

Дата: 06.04.2020 08:37
Кількість переглядів: 35

Бульба в Україні по праву вважається другим хлібом та найбільш масовим продуктом харчування. За даними статистики, Україна за обсягом валового виробництва картоплі стабільно входить до п’ятірки найбільших її світових виробників.

Нині як в країні, так і в області майже вся картопля вирощується на присадибних ділянках. На жаль, на відміну від зернових, картоплю не можна закласти на довготривале (на кілька років) зберігання. Насінництво картоплі відрізняється від інших рослин саме через вегетативний спосіб розмноження бульб. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібний здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих генерацій.
Сьогодні, коли промислове виробництво бульб практично припинилось, цього оновлення не відбувається, тож насіннєвий матеріал, який населення продовжує саджати з року в рік, вже давно виродився. У бульбах накопичилась і розмножується інфекція, зокрема вірусна, яка передається до наступного покоління, насіннєвий матеріал фізіологічно старіє і втрачає продуктивність. Це відображається і на якості, і на врожайності.
З огляду на це посадковий матеріал потрібно періодично замінювати на високоякісний – еліту або першу генерацію (так відбувається сортооновлення та сортозаміна). Необов’язково купувати інший сорт, можна придбати той самий, проте насіннєвий матеріал картоплі цього сорту вже буде оздоровленим, вільним від хвороб. Здійснювати придбання необхідно у суб’єктів насінництва, які спеціалізуються на її вирощуванні і володіють правом його реалізації.

Сучасне картоплярство важко уявити без ретельного відбору сорту відповідно до умов вирощування та напряму використання. Доведено, що сорт – найефективніший і найдоступніший засіб одержання стабільно високих врожаїв картоплі. Він є біологічним фундаментом, на якому базуються всі інші складові врожайності.

При виборі нового сорту необхідно враховувати його потенційні можливості. Вирішальну роль можуть відігравати сорти, що не тільки виділяються великою продуктивністю, а й більш толерантно витримують подовжені бездощові періоди – сорти з підвищеним адаптивним потенціалом.
 На території України законодавчо дозволено використовувати лише ті сорти, які включені у Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Це означає, що навіть якщо ви є власником патенту на сорт, але його не внесено у Державний реєстр сортів рослин України, ви не можете його використовувати на території України (за винятком наукових цілей). У 2019 році до реєстру включено 194 сорти ранніх, середньоранніх, середньостиглих і середньопізніх сортів картоплі різних напрямів використання для вирощування в різних зонах нашої країни. Такий сортовий потенціал дає змогу широко застосовувати сортозаміну як основного чинника високопродуктивного і рентабельного картоплярства і значною мірою може задовольнити товаровиробників усіх форм власності.
Це також дає можливість вирощувати конкретні сорти для конкретного споживача, а саме: як для харчування, так і для виготовлення різноманітних продуктів. Придатними до переробки на окремі харчові продукти вважаються сорти: Обрій, Повінь. Підвищеними смаковими властивостями відзначаються сорти: Забава, Луговська. Червона рута, Лілея, Обрій, Віра, Фантазія – сорти, що мають підвищену крохмалистість та вміст сухих речовин.
Використання високоякісного насіннєвого матеріалу в першу чергу необхідне тому, що картоплярство зосереджене практично в умовах монокультури. За вирощування десятиліттями на одному місці картопля у плані насінництва потребує до себе особливої уваги. Актуальність цієї проблеми полягає ще й у тому, що внаслідок вирощування картоплі без сортозаміни та сортооновлення в багатьох населених пунктах з’явилися вогнища картопляної нематоди. За такої ситуації єдиним ефективним засобом виробництва може стати сорт. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, є багато сортів, стійких щодо картопляної нематоди (Повінь, Обрій, Слов’янка, Фатазія, Водограй та інші).
За сортовими та посівними якостями насіннєва картопля повинна відповідати ДСТУ 4013 – 2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови».

До відома, на Київщині функціонує Інститут картоплярства НААН України, який є провідною установою, що проводить наукові дослідження з питань картоплярства і здійснює науковий супровід галузі за такими напрямами, як біо- та ДНК-технології, селекція, насінництво, оздоровлення та прискорене розмноження оздоровленого садивного матеріалу, діагностика латентної форми ураження фітопатогенами, технології та захисту рослин.

Інститут є утримувачем генетичного банку картоплі України, який нараховує 3016 зразків, а тому числі: 1329 комерційних сортів, 927 зразків культурних та диких видів.

Селекціонерами інституту створено понад 100 сортів картоплі різних груп стиглості і господарського призначення. До Державного Реєстру сортів рослин України занесено 47сортів селекції інституту.

Сорти, рекомендовані для промислової переробки на картоплепродукти пройшли виробничу перевірку на підприємствах «Крафт Фудз Україна» (Київська обл.), «Гал-Євро Контакт» (Волинська обл.), «Крижана Фудз» (м. Житомир).

Зокрема, до сортів, що представлені в Інституті належать:

 

Солоха. Середньостиглий, столового призначення. Бульби округло-овальні,  антоціанове забарвлення м’якуша бульби. Урожай бульб 40 т/га в кінці вегетації, уміст крохмалю – 20,1%. Смакові якості добрі (8,4 бала). Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп. 

 

 

Слаута.  Надранній, столового призначення.  Бульби округло-овальні, рожеві, м’якуш кремовий. Урожай бульб на 55 день після сходів – 25т/га, в кінці вегетації — 50,0 т/га, уміст крохмалю – 14,0-15,0 %. Смакові якості добрі (8,2-8,5 бала). Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп. 

 

Хортиця. Середньостиглий, універсального призначення Бульби округло-овальні, антоціанове   забарвлення м’якуша бульби. Урожай бульб 40 т/га в кінці вегетації, уміст крохмалю – 20,1%. Смакові якості добрі (8,4 бала). Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп. 

Таким чином, вдало підібраний сорт складає левову частину успіху при вирощувані сільськогосподарських культур та дозволяє без особливих затрат підвищити рентабельність виробництва.    Отже, вибір за виробником.

 

                                  

Державний інспектор відділу контролю

В сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки Головного

управління Держпродспоживслужби в Київській області                                     Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь